Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پارس نیوز»
2024-05-02@17:15:45 GMT

انجام غیر حضوری کارهای بانکی با هوش مصنوعی در آمریکا

تاریخ انتشار: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۶۱۷۷۶۳

انجام غیر حضوری کارهای بانکی با هوش مصنوعی در آمریکا

به گزارش پارس نیوز، 

بانک آمریکا ( Bank of America ) از دستیار صوتی فوق پیشرفته خود که مبتنی بر هوش مصنوعی است و اریکا ( Erica ) نام دارد، معرفی و رونمایی کرد. به گفته مدیران ارشد این بانک، اریکا به 25 میلیون کاربر گوشی‌های هوشمند در این کشور کمک می‌کند تا بسیاری از کارهای بانکی موردنیاز خود را از طریق آن انجام دهند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بانک آمریکا یک شرکت خدمات مالی و بانکداری آمریکایی و چندملیتی است که هم‌اکنون به‌عنوان بزرگترین بانک ایالات متحده آمریکا شناخته می‌شود. دفتر مرکزی بانک آمریکا در شهر شارلوت، کارولینای شمالی ایالات متحده مستقر شده است.

دستیار صوتی و هوش مصنوعی اریکا به کاربران آمریکایی این امکان را می‌دهد تا با ارسال دستورهای صوتی، پیام متنی یا حرکت دست و صورت به اپلیکیشن بانک آمریکا، کارهای بانکی خود را انجام دهند.

از جمله کارهای بانکی قابل اجرا توسط اریکا، می توان به موارد زیر اشاره کرد:

۱. جستجوی تراکنش‌های قبلی همچون چکهای نوشته شده، چکهای پاس شده و خرید از فروشگاه

۲. دسترسی به اطلاعات پایه همچون شماره کارت، شماره حساب، شماره عابربانک موردنظر

۳. تنظیم قرار ملاقاتهای حضوری با متخصصان و مسئولان مرکز مالی و تجاری بانک آمریکا

۴. مشاهده صورت حساب، پرداختهای معوقه و قسطهای پرداختی

۵. فعال‌سازی و مسدودسازی کارتهای اعتباری و بانکی

۶. انجام تراکنش و نقل و انتقالات مالی بین بانکی

آدیتیا باسین - مدیر بخش مشتریان و مدیریت تکنولوژی بانک آمریکا - در این باره می گوید: کاربران به مرور درخواهند یافت که دانش و هوشمندی دستیار صوتی اریکا افزایش می‌یابد به گونه‌ای که به شما در اتخاذ تصمیمات مالی نیز کمک می‌کند تا بتوانید از بودجه اقتصادی خود استفاده بهینه‌تری کنید.

بر اساس تازه‌ترین گزارش ها، خدمات موبایل بانک در سراسر جهان از جمله ایالات متحده آمریکا افزایش بی‌سابقه یافته است، به گونه ای که طبق آمار، بالغ بر 63 درصد از بزرگسالانی که از گوشی‌های هوشمند استفاده می‌کنند، حداقل یک اپلیکیشن بانکی برای انجام خدمات و تراکنش‌های بانکی بر روی سیستم عامل موبایل خود دارند.

به گفته تحلیلگران، فضای مجازی، هوش مصنوعی و دستیارهای صوتی به طور قطع در آینده نه چندان دور نقش پررنگ و بسزایی در خدمات بانکی و نقل و انتقالات مالی ایفا کرده و حوزه‌های مختلفی را در بر خواهد گرفت. همانطور که بسیاری از غول‌های تکنولوژی برآورد کرده بودند، هوش مصنوعی جهان را خواهد بلعید. حال این امر که به سهولت امور و آسایش شهروندان می‌انجامد می‌تواند دردسرهای بزرگی را هم برای آن‌ها بیافریند. در هر صورت، استفاده درست و بهنگام از تکنولوژی است که می تواند در پیشرفت و گسترش جوامعه مختلف تاثیرگذار باشد.

منبع: پارس نیوز

کلیدواژه: هوش مصنوعی ایالات متحده آمریکا ایالات متحده بودجه موبایل جهان سیستم عامل هوش مصنوعی بانک پارس آمریکا پارس نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارس نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۶۱۷۷۶۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کدام بانک‌ها خدمت چک الکترونیکی را ارائه می‌دهند؟

آمنه نادعلی‌زاده، مدیر اداره توسعه و تدوین مقررات نظام‌های پرداخت بانک مرکزی در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان گفت: از ابتدای رونمایی چک الکترونیکی یعنی آبان سال ۱۴۰۱ تاکنون حدود ۲۵۰ هزار فقره چک دیجیتال صادر شده و حدود ۲۰۰ هزار فقره از این چک‌ها هم نقد شده است.

این مقام مسئول در ادامه اظهار کرد: در حال حاضر ۱۲ بانک از جمله بانک صادرات، تجارت، پارسیان، رفاه، کشاورزی، پاسارگاد، رسالت، ملت، گردشگری، توسعه صادرات، توسعه تعاون و ملی خدمت چک الکترونیکی را ارائه می‌دهند.

پیش از این هم مهران محرمیان معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی گفته بود: در حال حاضر هر بانکی که دسته چک الکترونیکی به مشتری خود می‌دهد و آن مشتری، برگه چک الکترونیکی را صادر می‌کند و به ذی نفع می‌دهد، اگر ذی نفع یا گیرنده چک از طریق ابز‌ارهای الکترونیکی همان بانک اقدام کند، می‌تواند وصول چک را به صورت کاملا غیر حضوری انجام دهد.

چک کاغذی تا سه سال آینده در شبکه بانکی حذف می‌شود

او تاکید کرد: اکنون ۱۲ بانک مجهز به سیستم صدور چک الکترونیکی هستند و به تدریج همه بانک‌ها به این سیستم مجهز می‌شوند و همچنین تمام بانک‌ها در حال حاضر مجهز به سیستم پذیرش چک الکترونیک هستند. بر اساس برنامه ریزی صورت گرفته چک کاغذی تا سه سال آینده در شبکه بانکی حذف و چک الکترونیکی جایگزین می‌شود.

همچنین این مقام مسئول اظهار کرد: چک‌های الکترونیک فعلا در بانک صادر کننده قابل پذیرش است، اما به تدریج با پیاده سازی کامل فرآیندها، امسال در سایر بانک‌ها نیز چک‌های الکترونیک نقد پذیر خواهد شد.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی بانک و بیمه

دیگر خبرها

  • نرخ بهره بین بانکی به ۲۳.۵ درصد رسید + جدول
  • کدام بانک‌ها خدمت چک الکترونیکی را ارائه می‌دهند؟
  • بانک ها با تسهیلات مسکن چه می‌کنند؟
  • وزارت بهداشت تا پایان اردیبهشت باید حساب‌های بانکی خود را مسدود کند
  • علی ابدالی مدیر عامل بانک سینا شد
  • حل نشدن مشکل نرخ تامین مالی برای فعال‌سازی بنگاه‌ها مانع از تحقق جهش تولید است
  • فعال‌سازی بانکداری اینترنتی در بانک ملت بدون مراجعه حضوری
  • مدیرعامل بانک سینا تغییر کرد/ ابدالی سرپرست شد
  • غیر حضوری شدن نوبت صبح مدارس برخی شهر‌های خوزستان
  • سقف خرید و تراکنش کارتی در پست بانک ایران افزایش یافت